Sunday 10 April 2011

INFO SAL TELUR TIRUAN....


assalamualaikum...
nk share ngan readers sekalian sal telur tiruan...
neyh da serba sedikit keterangan ttg telur tiruan...

Susah jgk kan nak bezakan telur sebenar dan telur tiruan ni...kalau dh byk2 kemungkinan juga kita x perasan...nak tgk tak macamna penghasilan telur tiruan dibuat



Bahan-bahannya; calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.


Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.


Cecair "telur kuning" dimasukkan pada cetakan bulat

Lapisan luar telur kuning terbentuk


Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.


Setelah siap .. telur tersebut dibiarkan kering bagi mengeraskan kulit dilapisan luar.




CARA MENGENAL TELUR TIRUAN 

 1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.

2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.

3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.

4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.

5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.

6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.

7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.

8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.



SUMBER DARI FACEBOOK..

3 kasik cakap!!:

teyn teyn

naseb baek jrg mkn telur. hihi .
tp dunia makin maju , makin kreatif org mnipu kan ?

beluncas ^.^

eeiuuww , geli lhaa . takod pula nak mkan teloo,

aLl aBoUt mY lIfE

cik teyn teyn:bagus laa jarang makan telur....

cik beluncas:sblm beli periksa dlu...

Post a Comment